Με την παρουσία του τελευταίου γιου του αείμνηστου Κωνσταντίνου Βαφείδη, Αναστάσιου Βαφείδη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Λαογραφικό Μουσείο της Βέροιας η μουσική εκδήλωση Κωνσταντίνος Βαφείδης: Ένας λόγιος του 20ου αιώνα, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού 2012.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας, αφού ευχαρίστησε τον Αναστάσιο Βαφείδη για την παρουσία του, αναφέρθηκε σε στοιχεία σχετικά με τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Βαφείδη.
Όπως ανέφερε, «ο Κωνσταντίνος Βαφείδης γεννήθηκε στη Βέροια το 1880 και απεβίωσε το έτος 1961. Παρακολούθησε τα εγκύκλια γράμματα φτάνοντας μέχρι τη Δ΄ Γυμνασίου, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, σε ιδιόχειρη ενθύμησή του. Νυμφεύθηκε την Ευθυμία Μανάφη με την οποία απέκτησαν επτά παιδιά.
Στη Βέροια, μια πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου αι., μια πόλη με πλούσια πνευματική και πολιτισμική παράδοση, γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Βαφείδης και αναδείχτηκε σε μια ισχυρή και λόγια προσωπικότητα, του 20ου αιώνα, που στο πρόσωπό του συνταιριάζονταν οι ιδιότητες του δημοδιδασκάλου, του ιεροψάλτη, του μουσικού, του συνθέτη, του ζωγράφου, του λαογράφου.
Ως δημοδιδάσκαλος υπηρέτησε, μαζί με τον αδελφό του Στέφανο, σε πολλά σχολεία της επαρχίας Βεροίας, όπως στο Τσινάφορο, το Τσόρνοβο (Φυτειά), σε χωριά των Πιερίων, αλλά και σε άλλα εκτός αυτής, όπως το Ζάτφορο (Βάλτος) και το Μπάχοβο (Πρόμαχοι). Και οι δύο, παράλληλα με την εκπαιδευτική δραστηριότητα, είχαν αναπτύξει εθνική δράση κατά το Μακεδονικό αγώνα, υπηρετώντας διάφορα αντάρτικα σώματα στα χωριά του Βάλτου και στην επαρχία Βεροίας.
Παράλληλα με το λειτούργημα του δασκάλου, ο Κωνσταντίνος Βαφείδης υπηρέτησε σε ναούς της επαρχίας Βεροίας από τη θέση του ιεροψάλτη. Μαρτυρίες υπάρχουν για την υπηρεσία του στο ναό του Τσορνόβου (Φυτειάς), όπου παράλληλα υπηρετούσε και ως δάσκαλος, αλλά και στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Βέροιας.
Δραστηριότητα είχε αναπτύξει και ως μουσικός, ως συνθέτης και δάσκαλος της μουσικής. Δεινός οργανοπαίκτης βιολιού αλλά και κάτοχος ταμπουρά μετά τόξου, της αρχαία ελληνικής πανδουρίδος, ή του γιαλί ταμπούρ κατά τους ανατολίτες ή του τσέλου της ανατολής κατά τον Σίμωνα Καρά, δίδαξε τη μουσική σε πολλούς μαθητές.
Στον Κωνσταντίνο Βαφείδη οφείλεται η συλλογή πλούσιου λαογραφικού υλικού, που αφορά παραδοσιακά τραγούδια της Βέροιας και της Μακεδονίας.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί και η καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη ζωγραφική. Δείγματα του έργου του σώζονται στην οικογενειακή συλλογή».
Μετά την ομιλία του κ. Ξυνάδα, ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκε το μουσικό σχήμα Άχι – Βάχι και περιείχε δεκαπέντε παραδοσιακά τραγούδια της Βέροιας, κάποια από τα οποία αποτελούν συνθέσεις του αειμνήστου Κ. Βαφείδη. Επίσης στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ένα δείγμα σύνθεσης της ψαλτικής τέχνης, ένα Άξιον Εστί σε ήχο πλ. α΄ σύνθεση επίσης του Κ. Βαφείδη.
EVENT INFO :
- Start Date:04/12/2024
- End Date:04/12/2024
- Location:Αρχοντικό Σαράφογλου Βέροια