Έρευνα

Στο βιβλίο του «Ελληνότοπος» που κυκλοφόρησε το 1996, ο συλλέκτης, λαογράφος και συγγραφέας από το Ρουμλούκι (Αλεξάνδρεια Ημαθίας) Γιώργος Ντελιόπουλος, αναφέρεται στη Χελιδόνα, το πανάρχαιο έθιμο της περιοχής μας που ακόμη και…

Η εκπαίδευση των κοριτσιών, ειδικά στη δευτεροβάθμια βαθμίδα, καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σχέση με αυτήν των αγοριών, αντανάκλαση της κοινωνικής θέσης του γυναικείου φύλου έως τις αρχές του 20ου αιώνα.…

Παναγιώτης Δ. Δαβόρας – Πολιτικός Επιστήμονας, φοιτητής Νομικής 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η Εξουσία, ως άλλο μήλον της έριδος, αποτέλεσε άλλοτε το μέσο και άλλοτε τον (αυτό-) σκοπό για την εδραίωση…

Ο Αναστάσιος Καρατζόγλου, Μακεδονομάχος, σε μια εποχή που οι αντίπαλοι ήταν ορατοί και οι άνθρωποι συνεπαρμένοι από οράματα, προσέφερε ως δήμαρχος της πόλης μας κατά την περίοδο 1949 – 1953, αλλά και…

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΟΡΔ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ – Δημοσιογράφου – Ερευνητή, Το 2008, ο Δήμος Βέροιας συμπλήρωσε 90 Χρόνια Διοικητικής Λειτουργίας και με αφορμή αυτήν την Επέτειο διοργανώθηκαν στην πόλη, εκ μέρους του Δήμου, Εορταστικές…

Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας Τις πρώτες πληροφορίες για την διοίκηση της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βέροιας στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας αντλούμε από επιγραφές, ενθυμήσεις, επιστολές, καθώς επίσης και από πλήθος διοικητικών εγγράφων της εποχής.…

Μετά την κάθοδο των Σλάβων στο βορειοελλαδικό χώρο και τις εγκαταστάσεις πολλών από αυτούς σε πολλές επαρχίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η ένταξη των σκλαβηνιών στα πλαίσια της βυζαντινής διοίκησης συντελέσθηκε με τη…

Πέτρος Παπαπολυβίου – Καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Επιμέλεια: Αθ. Γ. Βουδούρης Μία από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας είναι και η συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών αγωνιστών στους απελευθερωτικούς αγώνες…

Μέσα από τις ενθυμήσεις της Θάλειας Φλώρα – Καραβία Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το βιβλίο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία «Εντυπώσεις από τον πόλεμο του 1912-1913, Μακεδονία – Ήπειρος. Αθήναι, 1936. Η Θάλεια…

Μοιράσου το άρθρο:

Social Circle

X