«Αναστάσιος Καρατζόγλου – η προσφορά του στον τόπο μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ο Αναστάσιος Καρατζόγλου, Μακεδονομάχος, σε μια εποχή που οι αντίπαλοι ήταν ορατοί και οι άνθρωποι συνεπαρμένοι από οράματα, προσέφερε ως δήμαρχος της πόλης μας κατά την περίοδο 1949 – 1953, αλλά και μέχρι τότε ως πρωτεργάτης ή συνεργάτης στην ίδρυση σωματείων, επιτροπών και κοινωφελών ιδρυμάτων.
Ακολουθεί μια μικρή αναφορά στο μεγάλο του έργο:

1916 – Πρόσκοποι Βέροιας

Ο Αναστάσιος Καρατζόγλου, κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε στο σπίτι του προσκόπου εξαδέλφου του Χρήστου Κούλη, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τους προσκόπους της Θεσσαλονίκης και επιστρέφοντας στην πόλη του ανέλαβε την πρωτοβουλία σε ηλικία 16 ετών να αναπτυχθούν και στη Βέροια δομές του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Εμπιστεύτηκε την ιδέα του στον καθηγητή Γυμναστικής Παϋλίνη και ιδρύθηκε, έτσι, το 1917 η πρώτη εξωσχολική ομάδα με γενικό αρχηγό τον Ευάγγελο Παϋλίνη και υπαρχηγό τον Αναστάσιο Καρατζόγλου, που έγινε ο πρώτος πρόσκοπος της πόλης.

1930 – Οικοδομικός Παραθεριστικός Συνεταιρισμός «Περδικόβρυσες» Καστανιάς Βερμίου

Το 1930 με πρωτοβουλία Βεροιωτών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Αναστάσιος Καρατζόγλου, δημιουργήθηκε παραθεριστικός συνεταιρισμός, με σκοπό την ανέγερση παραθεριστικού και τουριστικού κέντρου στην Καστανιά Βερμίου. Όπως ο ίδιος αναφέρει στις προσωπικές του σημειώσεις, απώτερος σκοπός ήταν η διαφήμιση των θαυμάσιων τοπίων και φυσικών καλλονών του τόπου μας και η εγγραφή στο συνεταιρισμό προσώπων με «ανωτέραν κοινωνικήν και πνευματικήν θέσιν εν τε τη Θεσσαλ/κη, Αθήναις και Αιγύπτω».
Ο συνεταιρισμός αγόρασε 200 στρέμματα δάσους από το Ελληνικό Δημόσιο, συντάχτηκε ρυμοτομικό σχέδιο, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, οικόπεδα προοριζόμενα για εκκλησία, πλατεία, πάρκα, καφενείο, αστυνομικό σταθμό, τηλεφωνικό κέντρο, σταθμό αυτοκινήτων, καταφύγιο και τουριστικό ξενοδοχείο.
Ωστόσο, λόγω δικαστικών διενέξεων με τους κατοίκους του χωριού και εξαιτίας του πολέμου, που ακολούθησε, ο παραθεριστικός οικισμός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

1941 – Σύσταση Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βέροιας

Υπήρξε γραμματέας και υπεύθυνος λογιστής του παραρτήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Βέροιας κατά την περίοδο 1941-1949. Ο σταθμός πρώτων βοηθειών βρισκόταν σε οίκημα πρώην Τράπεζας και ήταν εξοπλισμένος με φάρμακα και υλικά πρώτης ανάγκης. Η πρώτη εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα ήταν η Ελίζα Κολίτσα, ενώ στη συνέχεια ενεγράφησαν και άλλες. Το παράρτημα Ε.Ε.Σ. Βέροιας εξασφάλιζε, εκτός από την περίθαλψη βρεφών, παιδιών και ασθενών και τη λειτουργία συσσιτίων.
1942 – Επιτροπή Έρευνας και Επισιτισμού Βέροιας κατά την κατοχή (1942-1944)
Στις 22 Φεβρουαρίου 1942, με πρόσκληση του Αν. Καρατζόγλου, συναντήθηκαν στα γραφεία του Ι. Ναού Αγίου Αντωνίου τοπικοί παράγοντες με μοναδικό θέμα το «Επισιτιστικό ζήτημα της πόλης Βέροιας» προκειμένου να οριστεί επιτροπή έρευνας και επισιτισμού. Στόχος της επιτροπής ήταν ο έλεγχος της διαρροής ή εξαγωγής προϊόντων της πόλης, όπως δημητριακών και κρεάτων, προς άλλες πόλεις και προς τη μαύρη αγορά και η παρακολούθηση των Μύλων της πόλης, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το ψωμί των κατοίκων της και, κυρίως, η σίτιση των φτωχότερων τάξεων.

1942 – Μυστική Αντιστασιακή Υπηρεσία «Εθνική Αλληλεγγύη»

Το 1942 ο Αν. Καρατζόγλου με το ψευδώνυμο Μελάς και με συνεργάτη τον Κύρο Κύρου, που είχε το ψευδώνυμο Φοίβος, οργάνωσαν μια μυστική οργάνωση, που δρούσε κατά των Γερμανών κατακτητών και που εξασφάλιζε τρόφιμα (είχε αποθήκη σίτου) και διενεργούσε εράνους υπέρ των απόρων και πυροπαθών της περιοχής Βέροιας.
Νοέμβριος 1944 – Φεβρουάριος 1945 – Υπηρεσία «Στέγασης» Βέροιας αντιστασιακών στρατιωτικών μονάδων, αντιστασιακών οργανώσεων και στελεχών
Ως οργανωτής και υπεύθυνος της υπηρεσίας στέγασης ανέλαβε την επίταξη κατοικιών της πόλης, που ήταν χωρισμένη σε πέντε τομείς αυτοδιοίκησης (1ος τομέας: Άγιοι Ανάργυροι και Εληά, 2ος τομέας: Μητρόπολη, 3ος τομέας: Τσερμέν, 4ος τομέας: Κεμάλ Μπέη, 5ος τομέας: Άγιος Γεώργιος) και την εγκατάσταση σε αυτές ατόμων ή οικογενειών, που κινδύνευαν λόγω του εμφυλίου πολέμου.

1945 – Επιτροπή Άμυνας πόλεως Βέροιας και περίθαλψη στρατευσίμων (1945 – 1950)

Κατά την περίοδο αυτή ο Αναστάσιος Καρατζόγλου υπήρξε γραμματέας και διαχειριστής της Επιτροπής «Άμυνα Πόλεως και Περίθαλψις στρατευσίμων πολεμιστών Ν. Ημαθίας», της οποίας στόχος ήταν η αναχαίτιση των επιθέσεων των ανταρτών με την κατασκευή πυροβολείων και την τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη επιτροπή φρόντιζε για την καταβολή μηνιαίων επιδομάτων στις οικογένειες πολεμιστών του Ν. Ημαθίας.

1949 – Νέο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βέροιας

Το Δεκέμβριο του 1949 ο Αναστάσιος Καρατζόγλου, δήμαρχος πια, πρωτοστατεί στην πρωτοβουλία ανέγερσης νέου Μητροπολιτικού Μεγάρου και αναλαμβάνει τη σύναψη δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την αποπληρωμή του οποίου ανέλαβαν οι ενοριακοί Ναοί με τη συνδρομή του Δήμου. Το σχέδιο και τη μελέτη της νέας Μητρόπολης ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Αντώνιος Ζαρούκας από τη Βέροια, γενικός διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Θεσσαλονίκης.

1949 – 1950 – Δημοτικό Άλσος Παπάγου Βέροιας

Το 1949, ως δήμαρχος πλέον και προσπαθώντας να εξασφαλίσει για την πόλη έναν πνεύμονα ζωής, προμηθεύτηκε από το φυτώριο Χαλκηδόνας 12.000 πεύκα και κυπαρίσσια, τα οποία φύτεψαν σε έκταση 200 περίπου στρεμμάτων (το σημερινό άλσος Παπάγου) μαθητές και πρόσκοποι. Στη συνέχεια τα δέντρα τα συντηρούσαν εποχιακοί εργάτες, που φρόντιζαν για τα σκαλίσματα, κλαδέματα, ραντίσματα.˙ Tα ποτίσματα γίνονταν με τις πυροσβεστικές αντλίες του Δήμου, ενώ η διαφύλαξη και προστασία του άλσους ανατέθηκε σε δασοφύλακα του Δήμου.

1951 – Ίδρυση Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά Καστανιάς

Επί δημαρχίας του ιδρύεται η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, μετά από συνεννόηση με τον Κρωμναίο γιατρό της Θεσσαλονίκης Φίλωνα Κτενίδη και πόντιους της Βέροιας.

1952 – Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Ο υπουργός Γιάννης Παπαδάκης, ο διευθυντής Αρχαιοτήτων Αναστάσιος Ορλάνδος και ο δήμαρχος Βέροιας Αναστάσιος Καρατζόγλου αναλαμβάνουν τις διαδικασίες για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου σε οικόπεδο του Δήμου, του οποίου η αποπεράτωση ολοκληρώθηκε το 1963-1964. Παράλληλα, περισυλλέγονταν και τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αποτελούν τα σημερινά εκθέματα. Ωστόσο, αφού ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Μουσείου, διαπιστώθηκε η μικρή χωρητικότητά του και η αδυναμία του να στεγάσει όλα τα ευρήματα. Αντιμετωπίζοντας αυτό το πρόβλημα και με στόχο τη φιλοξενία και των ευρημάτων της Βεργίνας, οι μηχανικοί του νομού προσφέρθηκαν, αργότερα, το 1977 να εκπονήσουν δωρεάν τη μελέτη επέκτασης του Μουσείου, που, δυστυχώς, δεν εγκρίθηκε.

1953 – Φιλαρμονική Μουσική Μπάντα Δήμου Βέροιας

Από την αρχή της θητείας του ως δημάρχου, όπως ο ίδιος αναφέρει, διακαής του πόθος ήταν η ίδρυση Δημοτικής Μουσικής Μπάντας, επειδή τα σωματεία, οι όμιλοι, οι σύλλογοι και οι επιτροπές έχουν ημερομηνία λήξης. Έτσι, ξεκίνησε την παραγγελία πνευστών μουσικών οργάνων και στη συνέχεια με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (υπ. αρ. 276/ 2-11-1953) ιδρύθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου Βέροιας.

1953 – Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος (Ε.Ο.Σ.) Βέροιας

Τον Απρίλιο του 1953, με πρωτοβουλία του Αναστάσιου Καρατζόγλου και άλλων Βεροιωτών, ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βέροιας (στον οποίο ο Καρατζόγλου διετέλεσε πρόεδρος). Εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να οργανώνεται το ορειβατικό κίνημα στην Ελλάδα και, με δεδομένο την ύπαρξη του χιονοδρομικού κέντρου του Σελίου, κρίθηκε απαραίτητος ένας όμιλος ορειβασίας, τον οποίο ακολούθησε ο όμιλος χιονοδρομίας και πολλές διακρίσεις των μελών του.

1953 – Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Μετά από προσωπικές επαφές του με τη Διεύθυνση Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο Καρατζόγλου αποφασίζει να προωθήσει την ίδρυση Δημόσιας Βιβλιοθήκης, ώστε να λειτουργεί με δημόσιο χρήμα και να απασχολεί δημοσίους υπαλλήλους. Στη συνέχεια αποφασίζεται η ίδρυση της βιβλιοθήκης (υπ. αρ. 55946/971/11-6-1953 Υπ. Εθν. Παιδείας – Θρησκ/των και Οικονομικών), η δωρεάν στέγασή της από το Δήμο και στη δεύτερη συνεδρίαση της Εφορίας αποφασίζεται η αγορά της βιβλιοθήκης Καψοκαβάδη, η οποία αριθμούσε 1000 τόμους βιβλίων, έναντι του ποσού των 9.000.000 δραχμών.
Μικρή η αναφορά σε έναν οραματιστή και εργάτη του τόπου του, μεγάλο το μάθημα, όμως, για όλους εμάς, σε σχέση με την αξία τού να προσπαθείς και να παλεύεις για το κοινό καλό και να είσαι αληθινός, ενεργός πολίτης και δραστήριος δημότης.


 

Μοιράσου το άρθρο:

Social Circle

X