Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη λήξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα

Του Νίκου Βουδούρη, Δημοσιογράφου – Μέλους Δ.Σ. Ε.Μ.Ι.Π.Η.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη λήξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Βέροια. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Βεροίας και Ναούσης και σε συνεργασία με την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».
Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπία Μπέτσα, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο Μητροπολίτης Σταυροπηγείου κ. Αλέξανδρος, ο βουλευτής Ημαθίας Ηλίας Φωτιάδης, ο Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, εκπροσωπώντας τη Δήμαρχο Βέροιας, καθώς και αντιπροσωπεία του Β’ Σ.Σ.
Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Δοβρά Χρήστος Τσιούντας, στον Δήμο του οποίου βρίσκεται η έδρα της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ενώ τον εναρκτήριο χαιρετισμό εκφώνησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Στη συνέχεια, ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ για τον Μακεδονικό Αγώνα, παραγωγής της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ενώ για την ένοπλη δράση των Μακεδόνων και μη αγωνιστών του αγώνα μίλησαν οι Ιωάννης Παπαλαζάρου, εκπαιδευτικός, αναπτύσσοντας το θέμα «O Μακεδονικός Αγώνας και το κίνημα των Νεοτούρκων» και Μιχαήλ Τρίτος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Έθνος και Εκκλησία στον Μακεδονικό Αγώνα».
Οι δύο εισηγητές αναφέρθηκαν στους αγώνες των μακεδονομάχων, τις συνθήκες και τα αποτελέσματα του αγώνα τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη «σύγχρονη πραγματικότητα», καθώς όπως αναφέρθηκε, ο Μακεδονικός Αγώνας στις αρχές του 20ου αιώνα μπορεί να έληξε και το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας να αποδόθηκε στην Ελλάδα, ωστόσο ο αγώνας για τη διαφύλαξη των δικαίων της περιοχής εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα, απέναντι στις προκλήσεις του γειτονικού κράτους των Σκοπίων.
Μετά τις δύο εισηγήσεις, ακολούθησε η παρουσίαση τραγουδιών για τη Μακεδονία από τη μεικτή χορωδία της Μητροπόλεως Βεροίας, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κεχαγιά.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Αθανάσιος Βουδούρης, ευχαρίστησε τους φορείς συνδιοργάνωσης, τους συντελεστές της εκδήλωσης και του πολυμορφικού δίσκου που παρήγαγε η Εταιρεία, καθώς και το πλήθος των παρισταμένων, οι οποίοι και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, ενώ ο Μητροπολίτης απένειμε αναμνηστικά στους ομιλητές, τον χοράρχη και τους φορείς συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης.
Τον πολυμορφικό δίσκο (DVD) που παρήγαγε η Ε.Μ.Ι.Π.Η. για τον Μακεδονικό Αγώνα είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν οι παραβρισκόμενοι στο φουαγιέ της Στέγης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως, στην οδό Βενιζέλου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας και σε επιλεγμένα σημεία σε όλο το Νομό.


 

Μοιράσου το άρθρο:

Social Circle

X