Παρουσιάστηκε το βιβλίο του π. Αθανασίου Βουδούρη «Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του στη Ρωσία (1862 – 1869)»

 

Το νέο βιβλίο του δ. Αθανασίου Γ. Βουδούρη, με τίτλο «Ο Βεροιώτης ιερομόναχος Μελέτιος Κωνσταμονίτης και η περιοδεία του στη Ρωσία (1862 – 1869)», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (11/1), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Την βιβλιοπαρουσίαση διοργάνωσε η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.), σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας “Μελέτειο” και την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ενώ το βιβλίο είναι έκδοση της Ε.Μ.Ι.Π.Η., στα πλαίσια σειράς εκδόσεων με τον γενικό τίτλο «Πηγές Ιστορίας και Πολιτισμού».
Για το βιβλίο μίλησαν οι Βασίλειος Κουκουσάς – Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ., Αναστασία Ταναμπάση – Υπ. Δρ. Ιστορίας Π.Δ.Μ. και Εμμανουήλ Ξυνάδας – Υπ. Δρ. Θεολογίας Α.Π.Θ., ενώ χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου «Μελέτειο» Ανδρέας Παυλίδης, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Μανώλης Ξυνάδας και ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Γιάννης Τροχόπουλος.

Ο Ανδρέας Παυλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το «Μελέτειο» σχολείο είναι ο άμεσος αποδέκτης της προσφοράς του ιερομόναχου Μελέτειου Κωνσταμονίτη, καθώς με δικές του δαπάνες είχε κατασκευαστεί το πρώτο κτίριο στο σημείο που βρίσκεται το σημερινό σχολείο.
Ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η., Μανώλης Ξυνάδας έκανε συνοπτική αναφορά στηνέως τώρα δράση της Εταιρείας και ιδιαίτερα στην νέα δράση με την έκδοση βιβλίων σχετικών με την τοπική ιστορία, ευχαριστώντας παράλληλα τον συγγραφέα για την παραχώρηση των δικαιωμάτων και των κερδών του βιβλίου υπέρ των σκοπών της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Επίσης, ο κ. Ξυνάδας ενημέρωσε για την κυκλοφορία του ημερολογίου της Εταιρείας και την αλλαγή της μορφής της περιοδικής έκδοσης «Χρονιά Ιστορίας και Πολιστισμού». Στο τέλος του χαιρετισμού απέδωσε στο συγγραφέα ένα συμβολικό δώρο, ενθύμιο της βραδιάς, ως μικρό δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς του προς την Εταιρεία.
Τέλος, ο Γιάννης Τροχόπουλος στάθηκε στην σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του συγγραφέα για την ενασχόλησή του με ένα θέμα που αφορά ποικιλοτρόπως την Βέροια, ενώ συνεχάρη και το πολυπληθές κοινό για την στήριξη που δείχνουν σε ανάλογες δράσεις.

 

Στη συνέχεια, οι Αναστασία Ταναμπάση, Μανώλης Ξυνάδας και Βασίλης Κουκουσάς παρουσίασαν το βιβλίο και την επιστημονική μέθοδο που ακολούθησε ο συγγραφέας, ενώ στο τέλος, έλαβε το λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας, δ. Αθανάσιος Βουδούρης, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν στο να καταπιαστεί με το θέμα (βασικός λόγος ήταν το «χάος» που επικρατούσε σχετικά με το πρόσωπο του Μελέτειου, αλλά και η πολυδιάστατη προσφορά του στην περιοχή), αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Στη βιβλιοπαρουσίαση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο Αρχιμ. Παύλος Σταματάς, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, η περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά, το μέλος του Π.Σ. της ΟΝΝΕΔ Τάσος Μπαρτζώκας, το μέλος του Τ.Σ. Φυτειάς (ιδιαίτερης πατρίδας του συγγραφέα) Παύλος Τσίλης, καθώς και οι ιστορικοί Γιώργος Χιονίδης και Παύλος Πυρινός – Επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. κ.α.

 


 

Μοιράσου το άρθρο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social Circle

X